tiistai 7. toukokuuta 2013

NYC kokemuksia

Sain tämän kommentin ennen matkaamme ja ajattelin nyt vastailla kysymyksiin:


"Toivottavasti jaksaisit kirjoittaa mahdollisimman kattavasti tuosta nykin reissusta, sillä olen itse ensikertalaisena menossa sinne ensi syksynä ja jännittää kovasti. 

Saako tähän laittaa jo kysymyksiä valmiiksi: Millaiset lennot? Minkälaiset maahantulomuodollisuudet? Huomioitavaa? - Miten kahviloissa ja ravintoloissa maksetaan? Ensin / jälkeen? Miten pyydetään laskua? - Miten liikkuminen ympäriinsä? Parhaat liikkumisvaihtoehdot ja mikä turvalllista? Ja tietysti ruoasta, nähtävyyksistä ja shoppailusta ois todella ihana lukea. Hyvää matkaa! E "

Joten E, täältä pesee ;)


Millaiset lennot? 

Me lennettiin Finnairin suorilla lennoilla. Varattiin ne jo viime syksynä ja saatiin ihan edullisesti, muistaakseni reilu 500€.

Muista hakea ESTA matkustuslupa jo ennakkoon!

Passin voimassaolo myös kannattaa tarkistaa, itse asiaa kyseltyäni selvisi, että passin voimassaoloaika riittää, kunhan se on vain matkan ajan voimassa. (Kyselin asiaa, sillä oma passi vanhenee heinäkuussa). Tosin kannattaa aina vielä varmistaa asia viranomaiselta :)

Minkälaiset maahantulomuodollisuudet?

Saatte jo koneessa täytettäväksi sellaisen lappusen, joka luovutetaan niille kiukkuisen näköisille sedille /tädeille siinä maahantulotarkastuksessa. Tarkastajat saattavat kysyä sinulta jotain esim: Miksi tulet NYCiin tms. Minulta ei mitään kysytty, mutta ystävältäni on kaiketi jokaisella matkalla jotain kyselty.

Muita muodollisuuksia ei tainnut olla.


 Huomioitavaa? 

Tällaisena järjestelmällisyystyttönä tulostin varmuuden vuoksi vielä mukaani hyväksytyn ESTA -hakemuksen sekä hotellivarauksemme ym. Ei niitä siinä perille tullessa tarkastettu, mutta ihan vain varmuuden vuoksi.

Esim ESTA -hakemusta tehdessäsi sinun tulee jo tietää, että missä yövyt paikan päällä; eli hotelli tms.

Ainiin, kun tulette kentältä ulos terminaalista alkaa varsinainen "Taxi Taxi" huutelu. Ne keltaiset taksit minne tahansa päin keskustaa maksaa muistaakseni n 50$. Takseissa me maksettiin myös aina käteisellä, vaikka niissäkin kortit käy.


Miten kahviloissa ja ravintoloissa maksetaan? Ensin / jälkeen? 

Ravintoloissa maksetaan jälkikäteen, pyydät vain laskun syötyäsi. Me maksettiin käteisellä jokainen ravintolareissu, mutta kyllä siellä kortitkin käy. Itse varasin rahaa 100$ /pv takseihin, kahveihin ja ruokaan. (Vähempikin varmasti riittää, tuolla käteiskassalla maksoin myös loppulomasta jotain ostoksia, kun käteistä oli jäljellä).


Miten pyydetään laskua? 

Ihan perus "check please" toimii :)Miten liikkuminen ympäriinsä? 

Me käveltiin paljon ja pidemmät matkat kuljettiin taksilla. Taksit ovat melko halpoja ja mielestäni on kiva nähdä paikasta toiseen liikkuessakin maisemia! En ole yhtään metroihmisiä ;D 

Parhaat liikkumisvaihtoehdot ja mikä turvalllista?

Taksi ja kävellen sanon tähänkin, metro ei olut meidän juttu. Sinne Outlettiin tosin mentiin sillä bussilla ja myös SATC kiertue istuttiin bussissa (siitä tulossa vielä juttua) ;)Me elettiin noilla Starbucksin kahveilla tuolla ;) Vinkkinä siis kaikille, että heillä on kaikissa pisteissään wifi (paitsi lentokentällä!) jossa voi käydä lähettelemässä poikaystävälle tms viestejä kotisuomeen <3 Ylläoleva kuva Trump Towerin aulasta.

Hihi ja toki alkoi lapsettamaan, kun etsittiin yhdelle ihanalle pikkumiehelle tuliaista. Nuo lelukaupat ovat siis myös aikuisille kivoja paikkoja :)Kyselkää ihmeessä lisää jos jotain tulee mieleen tai kommentoikaa omista kokemuksistanne :)

10 kommenttia:

 1. Itse voisin kommentoida vielä sen verran, että rajamuodollisuuksiin kuuluu myös sormenjälkien ottaminen ja valokuvaus siinä tarkastuspisteellä. Tämä voi olla ensikertalaiselle aika jännää. :) Koneessa täytettävä lappu taas on tullipuolelle ja annetaan joskus vasta passintarkastuksen jälkeen istuskeleville tullitarkastajille(en nyt kuollakseni muista, miten tää meni kk sitten, kun Nykin kautta matkustimme).

  Nykissä kulkemisesta vielä sen verran, että itse olemme taas käyttäneet todella paljon metroa, joka on mielestäni selkeä ja helppo tapa liikkua. Viikon voimassaolevan lipun hintakin taitaa jäädä alle 30 taalan. Viimeksi otimme paluupäivänä taksin kentälle ja matkaan meni itse asiassa kauemmin, kuin metrolla. Kentältä pääsee Manhattanille helposti ainakin sinisellä E -linjalla ja itse Manhattanillahan linjoja menee vaikka kuinka monta. Metrolla pääsee myös nopeimmin Brooklynin puolelle ja esim. Coney Islandille asti. Matkalaukkujen kanssa liikkuessa kannattaa suosia asemia, joissa on invatunnukset, niin pääsee hieman helpommalla. :) Itse en ole koskaan tuntenut oloani epäturvalliseksi metrossa, vaikka ollaan kuljettu sillä myöhään illallakin. Maalaisjärjellä pärjää kyllä! Metrossa on lisäksi hauskaa seurata paikallisia työmatkailijoita ym. porukkaa, kulttuurielämys siis sekin. :) Ruokapaikoista sen verran, että paljon leppoisia ja casualeja ravintoloita löytyy Hell's Kitchenin alueelta 9th avenuelta.

  Omia kokemuksia löytyy lisää täältä:
  http://preppycasual.blogspot.com/2010/09/nyc-shoppausvinkit.html
  http://preppycasual.blogspot.com/2010/09/i-ny.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moiii, ihanaa kuulla susta pitkästä aikaa <3

   Meillä se lappu annettiin juurikin sille passintarkastajalle ja sormenjälkien ottajalle :) Lensittekö te JFK:n kentälle? Hassua, että näin lyhyessä ajassa jo tavat muuttuvat.

   Ihanaa, kun laitoit noi sunkin linkit tähän :)

   Poista
  2. Oli pakko kommentoida, kun kerrankin osasin antaa jotain lisävinkkejä! :D Me lennettiin JFK:lle joo, mutta en tosiaan enää yhtään muista, kelle se lappu viimeksi annettiin. :D Mut aiemmilla reissuilla se on joskus kerätty vasta siellä passintarkastuksen jälkeen (ku ollaan tietty itse koitetty tyrkyttää niitä jo sille passintarkastajalle :)). Mut joo, ihania nää sun Nykkipostaukset, tulee itsekin niin ikävä takaisin tonne! :)

   Poista
  3. Tänä keväänä helmikuussa olin kanssa NYCissä ja JFK:n kentällä. Tullilappusen annoimme passintarkastuksen jälkeen, kun oli kuvattu ja sormenjäljet annettu.

   Metrolla itsekin matkustin pitkin Manhattania. Oli halpaa, nopeaa ja helppokulkuista. Voin vain suositella :)

   Poista
 2. New York on kyllä ykköskaupunki minulle, edelleen monien matkojen jälkeen ja vaikka olen reissanut ympäri maailmaa.

  Estaa netissä tarjoavat näköjään muutkin kuin virallinen sivusto https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Kannattaa käyttää siis vain tuota. Esta maksaa 14$. Hotellia ei tarvitse olla vielä varattuna Estaa hakiessa, voit laittaa hakemukseen jonkin osoitteen ja muuttaa sen kun hotelli on varmistunut. Esta on voimassa kaksi vuotta ja sitä voi käyttää useampiin matkoihin.

  Maahan tullessa on ensin siis mahantulomuodollisuudet, joissa voidaan kysellä matkan tarkoitusta ja otetaan ne sormenjäljet & valokuva. Kavereita ei kannata jäädä odottamaan tämän jälkeen, sillä virkailijat tulevat hätistelemään eteenpäin matkatavarahalliin. Kun matkatavarat on noudettu hihnalta, annetaan se koneessa täytetty lomake tullivirkailijoille.

  Taksia tulevat tarjoamaan muutkin kuin virallisten taksien kuskit, jotan etis se keltaisten taksien jono. Hinta on 45$ + tietullit ja tipit =60$. Airtrain + metro-yhdistelmällä Manhattanille pääsee jos ei ole paljoa matkatavaraa (itse olen monta kertaa mennyt menomatkan metrolla, kun hotelli on ollut A-junan aseman vieressä Tribecassa. Kentälle on menty taksilla, kun laukut ovat yllättäen painaneet enemmän).

  Metro on kätevä kulkuväline ja sitä kannattaa käyttää. Taksit voivat seistä ruuhka-aioina kauankin, illalla niitä on kyllä tullut käytettyä enemmänkin. Ja käveltyä tulee tietysti paljon.

  Tippeihin kannattaa varata matkabudjetista aimo summa; kaikissa paikoissa, joissa on pöytiin tarjoilu, maksetaan tippiä 15-20% verottomasta loppusummasta, baaritiskillä annetaan 1$ oluesta tai lasillisesta viiniä, 1-2$ sekoitetusta cocktailista. Tippiä maksetaan taksikuskeille 15%, hotellin siivoojalle jätetään 1$/hlö/yö, matkatavaroiden kanssa auttamisesta annetaan tippiä jne.

  Tripadvisor on ollut oma tietolähteeni ennen joka matkaa, sieltä olen poiminut todella paljon vinkkejä mielenkiintoisista paikoista, tekemisistä ja tapahtumista, ravintoloista, tarjous-, alennus- ja rahansäästövinkkejä jne. http://www.tripadvisor.com/ShowForum-g60763-i5-New_York_City_New_York.html

  Omassa blogissani on New York-tunnuksella (oikeassa sivupalkissa) useitakin postauksia New Yorkista. http://lumolifestyle.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisävinkeistä ja linkityksestä :) Sinulla on paljon enemmän kokemusta, kuin minulla NYCistä :)

   Poista
 3. Hei, ja sen varran niihin maahantulojuttuihin, että mitään ruokaa ei saa viedä sinne. Eli jos kassissa vaikka hedelmä tai joku leipä, syö koneessa tai jätä koneeseen. Ja kun kyselylomakkeessa on kohta: oletko ollut maatilalla hiljattain? en lähtisi kauheasti mainostamaan, että joo olen ollut.......

  VastaaPoista
 4. Ei voi olla totta! Arvaa mikä ilo kun tulin tänne ja näin tämän postauksen. Täällä siis alkuperäinen kyselijä E. Tämä selkeytti asioita todella mukavasti, ja alan olla luottavaisin mielin siitä, että pärjään tuolla omalla kielitaidollani ja maalaisjärjellä. Olen kyllä matkustellut muissa maissa, mutta en juuri tuolla. Taidan varata siis mukaan myös käteistä, sillä kuulostaa siltä, että sillä pärjää. En malta enää millään odottaa!!!! Käsittämättömän ihanaa!!! Minulle myös tärkeää leluliikkeet kun kotoota löytyy yksi pikkuinen ja sitten tuo SATC kierros on myös ollut mielessä (MOMA:n, Top of the Rockin ja Central Parkin lisäksi).

  Voi kiitos kun olet jaksanut tästä Nykin reissusta postailla. Kiva lukea asiasta järkevästä ja ajankohtaisesta lähteestä.

  Mukavaa kevään jatkoa!

  t. E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai pärjäät :) Ihanaa, kun ilostuit! Käteistä joo vaan mukaan, se tippien jättäminen ainakin silloin helpompaa! Oiih, noi leluliikkeet on ihan parhaita ja lasten merkkivaatteet on tuolla edullisia <3 SATC kiertueesta teen vielä oman postauksen ;) Kivaa, että näistä on hyötyä!!

   Aurinkoa viikkoosi!

   Poista

Ihanaa, kun piristit päivääni jättämällä kommentin :)