keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Lentomatka koiran kanssa

Pahoittelut, kun ehdin jo unohtaa etten ollut tästä aiheesta vielä postaillut, mutta parempi myöhään, kun ei milloinkaan ;) Täällä blogissa käy lukemassa varmasti monia, keillä edessä tulevaisuudessa lentomatka koiran kanssa ja nyt siis kerron hieman omista kokemuksista matkustamisesta murusen kanssa.
Ihan alkuun siis heille ketkä eivät tiedä, niin oma koira on tällainen jätti Pomeranian; 4,7kg (joo, ei ole lihava vaan vain vähän venynyt yksilö <3 ). Alle 8kg koiran siis saa ottaa matkustamoon mukaan omana "käsimatkatavarana". Ainakin Finnair antaa myös sinun ottaa itsellesi tuon kassin lisäksi käsilaukun, kunhan laitat sen lennon ajaksi sinne yläkaappeihin.
Kassin jossa koira matkustaa tulee mahtua siihen edessä olevan penkin alle (jokaisen lentoyhtiön maksimi kassinkoon löydät heidän sivuiltaan), joten suosittelen hankkimaan pehmeän mallin, joka joustaa hieman. Kassin tulee myös olla vedenkestävä pohjastaan ja siinä kannattaa olla paljon "ikkunoita" eli niitä verkkoja, joista koira voi katsella ulos. Myös suosittelen malleja, joissa lyhyiden kantohihnojen lisäksi pitkä olan yli laitettava hihna (helpottaa elämää huomattavasti siellä kentällä häslätessä ym). Jos kassissa ei tule mukana pehmeää alustaa, niin suosittelen sinne jonkun asentamaan, sillä onhan koiralla nyt mukavampi matkustaa pehmoiselle alustalla :)

Kassin hankittuasi kannattaa totuttaa koiraa siihen namien avulla jo hyvissä ajoin ennen lentomatkaa. Tämä siis jos teillä edessä ensimmäinen matka ja koirasi ei aiemmin ole matkustanut kassissa. Minä leikin koiran kanssa lelua kassiin heittäen ja nameja sinne tiputtaen. Sitten opetin koiraa makaamaan siellä ja hiljalleen aloin laittamaan kassia kiinni ja kantelemaan ensin asunnossa sisällä koiraa siinä. Meillä hoettiin sanaa "mökki", aina kentälläkin, kun koira panikoi ihmisvilinässä sanoin vaan, että menetkö mökkiin ja koira tajusi tallustaa kassiinsa :) hih

Esimerkiksi suihkutettava feromoni voi auttaa koiraa rauhoittumaan, jos menee kassissa paniikkiin.

Ota hyvissä ajoin selville matkustuskohteesi vienti ja tuonti rajoitukset sekä määräykset koiran rokotuksista (Eviran sivuilta tai ulkoministeriöstä). Koirallasi pitää olla passi ja mikrosiru. Esimerkiksi Rabies täytyy olla voimassa ainakin melkein kaikkiin maihin matkustaessa, joten lääkärikeikka varmasti tulee ennen matkaa. Finnair ainakin edellyttää myös lääkärintarkastuksen ja lausunnon koiran terveydentilasta.

Joku kysyi minulta kentällä, että paljon maksaa koiran lentolippu ja tokaisi vastaukseeni; että ompas halpaa. Alle 8 kiloisen matkustamoon tulevan koiran lentolippu oli Finnairilla 60€/suunta, mutta tuohon päälle toki tulee kaikki eläinlääkärikulut rokotuksista sekä terveystarkastuksesta. Meillä taisi tulla neljä käyntiä lääkäriin. Lopuksi koiran lentolippu nousee siis aika varmasti kalliimmaksi, kuin mitä omasi ;D Mutta mitäpä sitä ei murusensa eteen tekisi!

Noh, kun lentopäivä koittaa niin koiralle ei kannata antaa aamuruokaa (ellei lento ole iltamyöhään), mutta ainakaan ei kannata ruokkia täyttä annosta muutamiin tunteihin ennen koneeseen menoa. Vetta toki ihan normaalisti. Lentokassiin kannattaa varata jotain kosteuspyyheitä ja nenäliinoja, jos nyt koirallasi pääsee vahinko käymään tai haluat ihan vain omia käsiäsi pyyhkiä. Myös suosittelen etsimään nameja, jotka eivät haise kauhean pahalle (meillä ollut käytössä jotku Puppy Coachies namit tms, sellaiset sydämenmuotoiset). Eli jos koirasi panikoi kassissa, niin on kiva olla nameja joita antaa. Näin meillä ainakin ollut jokaisella lennolla; mami on syöttänyt kassin raosta lähes koko lennon ajan ja kentälläkin tasaiseen tahtiin nameja ;D Tässäkin kohtaa ne kosteuspyyhkeet on aika kivat olla, kun omat kätesi ovat ihan koirannameissa! Yhdellä matkallamme myös pyörittiin koiran kanssa Pariisin likaisilla kaduilla, joten pyyhin myös koiran tassut kosteuspyyhkeellä ennen kassiin laittoa.

Kentältä kannattaa ostaa koiralle lentoa varten oma juomapullo. Sillä ainakin meidän muru alkoi viimelennolla läähättämään niin paljon, että annoin sen hörppiä siitä korkista hieman myös lennon aikana. Toinen huippu juttu on sellaiset kokoon painettavat kupit, joista minulla ollut aina yksi koiran lentokassin sivutaskussa. Se vain esille ja vettä heti lennon jälkeen koirallesi, tuossa kohtaa on aina ollut kova jano!


Kentällä koira saa kävellä ihan normaalisti remmissä (meillä tykkäsi matkustaa tuossa kärrynnokalla), mutta koneeseen mennessä sen pitää olla kokonaan kassissa. Jos matkaasi sattuu kiva lentoemo, niin he eivät sano mitään jos koira pää nyt tulee kassista lennon aikana kurkkimaan. Hieman nipommat saattavat sanoa siitä.

Jos koira ollut koko päivän syömättä ja matkasi jatkuu vielä lennon jälkeen autolla pidemmän aikaa, niin kannattaa myös ottaa yksi annos ruokaa koiran kassiin. Näin ollen lennosta selvittyänne voit antaa taas murusellesi syötävää veden lisäksi.

On myös hyvä muistaa varata aikaa kentälle riittävästi, sillä koira usein maksetaan eri tiskille, kuin missä checkaat sisään. Kotoa käsin ei koiran kanssa pysty chekkaamaan, vaan jonotat siellä "erikoismatkustajien" tiskille vain kiltisti ja sitten vielä maksutiskille. Jos olet kauheassa kiireessä kentällä, niin oma stressi voi tarttua koiraan ja silloin ei kellään ole mukavaa ;D

Eipä kai muuta, kysykää ihmeessä jos en jotain tajunnut kirjoittaa tänne!

6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta, oli tosi hyödyllinen! :) Ja voih, kun sun koira on suloinen :D Sulla on tosi kiva blogi ja tykkään kovasti tyylistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos oli apua :) Ja kiitos hirmuisen paljon kauniista sanoistasi <3

   Mukavaa viikonloppua sinne :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä jos Maijakin joskus pääsee lentämään! :)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus, tässä oli tuotu tärkeitä asioita esille :) Itsekin olen oman karvaturrin kanssa nyt pariin otteeseen lennellyt ja hyvin samanlaisia asioita olen ottanut huomioon. Meidän n.6 kilonen hauva ei niin siellä kopassa ylimääräistä viihdy (ei extratilaa), mutta lentojen ajan on siellä nätisti ollut. Laitetiin viimeksi ekaa kertaa feromonia ja vitsi se tuntui auttavan! Rocky oli aivan hiljaa kopassaan ja taisi oikeasti jopa levätäkin. Olin aika yllättynyt kuinka helposti meillä meni kaksi lyhyttä lentoa pienellä vaihtoajalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä oli se Feromoni ekalla lennolla aikoinaan ja auttoi hyvin! Koira oli ihan rauhallinen kopassaan lennolla ja Pariisissa hälinässä pyöriessä ;)

   Poista

Ihanaa, kun piristit päivääni jättämällä kommentin :)